Doc.gr
Posted: Saturday, 29 March 2014
Χρόνος μπροστά στην οθόνη
Η κυρία Β μάς ρώτησε πόση ώρα μπορεί η κόρη της που είναι 1 έτους να βλέπει τηλεόραση.

Η γνώμη του γιατρού σε αυτό το θέμα είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με αυτές, παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ενεργείς οθόνες (τηλεοράσεις, κινητά, ταμπλέτες, βιντεοπαιχνίδα κλπ). Μετά την ηλικία των 2 ετών, ο συνολικός χρόνος που μπορεί το παιδί να εκτίθεται σε εκπαιδευτικό ΜΗ-βίαιο υλικό στην τηλεόραση ή άλλα μέσα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1-2 ώρες ημερησίως.

Ιδανικά η όλη διαδικασία θέασης πρέπει να συνοδεύεται απο έναν ενεργό ενήλικα ο οποίος θα μιλάει και θα εξηγεί στο παιδί, προσπαθώντας κατά το δυνατόν να κάνει την όλη εμπειρία πιο διαδραστική.
Οι παραπάνω περιορισμοί βασίζονται στην γνώση πως ειδικά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής η ανάπτυξη του εγκεφάλου βελτιστοποιείται με την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και ενήλικες.

Ανεξαρτήτως ποιό είναι το περιεχόμενο μιας εκπομπής ή ακόμα και διαδραστικού
app σε κάποια ταμπλέτα ή κινητό, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το εκπαιδευτικό (απτικό, ηχητικό, οπτικό, μηχανικό κλπ) περιεχόμενο μιας ενεργητικής φυσικής δραστηριότητας όπως είναι το «απλό» πέταγμα μιας μπάλας, το χτίσιμο ενός πύργου με τουβλάκια ή το διάβασμα ενός βιβλίου για παιδιά.
 Η συνδυαστική εγκεφαλική δραστηριότητα που απαιτείται για το πέταγμα και το πιάσιμο μιας μπάλας είναι μακράν πολυπλοκότερη και μεγαλύτερη απο την αντίστοιχη αναγκαία για την εύστοχη εκτόξευση ενός πουλιού πάνω σε μια ομάδα απο γουρούνια.

Ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου για λόγους εκπαίδευσης τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν αρκετό χρόνο μπροστά σε οθόνη, προτείνεται τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα χωρίς καμία επαφή με οθόνη, αλλά και η αντιρρόπηση της δεδομένης παθητικότητας αυτών των δραστηριοτήτων με άλλες δραστηριότητες όπως η καθημερινή άσκηση, η διά ζώσης επαφή με φίλους, η ανοικτή ζωντανή συζήτηση κλπ.

Επιπλέον, δεν είναι ανάξια λόγου η βαρύτητα της πιθανής «εξάρτησης» απο τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι το ηλεκτρονικά «κοινωνικά» μέσα, ή τα video games. Επειδή η απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ούτε ρεαλιστική είναι, ούτε αποτελεσματική, σάς προτείνουμε αυστηρό ωράριο, κανόνες αντιρρόπησης, και ομαδικό παιχνίδι (μαζεμένα παιδιά στο σπίτι κλπ).

Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες, ιδέες, ή απορίες. Και θυμηθείτε πως τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν εμάς να κάνουμε – είναι παράλογο να λέμε στο παιδί «μην βλέπεις άλλο τηλεόραση» ενώ εμείς κοιτάζουμε την οθόνη του κινητού μας συνεχώς.  

Με εκτίμηση,  


Π. Ρενιέρης, MD, FAAP

Πηγή
HealthyChildren.org για την AAP


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: