Doc.gr
Posted: Thursday, 20 March 2014
Το MMR (Measles, Mumps, Rubella – Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά) είναι ένα τριπλό εμβόλιο που περιέχει ζωντανούς εξασθενημένους ιούς που, στην μη εξασθενημένη τους μορφή, προκαλούν τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες. «Ζωντανός εξασθενημένος ιός» (live attenuated virus) σημαίνει πως οι ιοί έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία ώστε να έχουν χάσει την παθογονικότητά τους (δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο), αλλά διατηρούν την ανοσογονικότητά τους (προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων), προστατεύοντας έτσι απο τη νόσο. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την συσχέτιση μεταξύ του συγκεκριμένου εμβολίου και την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά που το λαμβάνουν, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να επιλέγουν λανθασμένα να μην χορηγήσουν το εμβόλιο.

Η παραπληροφόρηση πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις της μετά τη δημοσίευση απο το εγκυρότατο ιατρικό περιοδικό Lancet της μελέτης του Βρετανού γιατρού AJ Wakefield βασισμένη στις αναφορές γονέων 12 παιδιών, οι οποίοι φαίνονταν να συνδέουν την χορήγηση του εμβολίου με την εμφάνιση συμπτωμάτων αναπτυξιακής υστέρησης (http://briandeer.com/mmr/lancet-paper.htm). Τη δημοσίευση ακολούθησε μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην Μ. Βρετανία, οφειλόμενη σε πολλούς παράγοντες όπως στη μαζική προβολή της απο τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καμία αναφορά σε μελέτες που αποδείκνυαν την ασφάλεια του εμβολίου. Το 2001 και 2002 ο ίδιος συγγραφέας δημοσίευσε σε μικρότερα περιοδικά παρόμοιες μελέτες, και το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι αντίπαλοι του τότε πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Τόνυ Μπλερ, εκμεταλλεύτηκαν την κοινωνική ανησυχία. Σε όλο αυτό το διάστημα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι περισσότερες διαδικτυακές πηγές προωθούσαν συστηματικά και καταφανώς μεροληπτικά, στοιχεία επιστημονικά αβάσιμα, επιτείνοντας περισσότερο την ανησυχία. Το αποτέλεσμα ήταν, παρά τις προτροπές των παιδιάτρων για το αντίθετο, μια μεγάλη μερίδα γονέων ανά τον κόσμο να επιλέγει τον μη εμβολιασμό των παιδιών τους με το MMR. Ως συνέπεια αυτής της παραπληροφόρησης που απο πολλούς αναφέρεται ως «η βλαβερότερη ιατρική απάτη των τελευταίων 100 ετών», ξέσπασαν πολλαπλές επιδημίες των νόσων που καλύπτει το εμβόλιο. Ενδεικτικά αναφέρονται: 2002-2003, Ιταλία (5 000 εισαγωγές σε νοσοκομείο, κόστος 17.6-22.0 εκατομμύρια ευρώ), 2004 Άιοβα ΗΠΑ, 2006 Σικάγο ΗΠΑ, 2008 Καλιφόρνια ΗΠΑ. Ακόμη και σήμερα, μικρής έκτασης επιδημίες ξεσπούν σε περιοχές υψηλού μορφωτικού και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, όπως η Νέα Υόρκη.


Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Brian Deer, μετά απο έρευνά του, δημοσίευσε στους Sunday Times το 2004 αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν πως ο πρωτεργάτης της αναταραχής AJ Wakenfield είχε παραβιάσει σε πολλά σημεία τον κώδικα δεοντολογίας και διεξαγωγής ιατρικής μελέτης, όπως παραποίηση στοιχείων (αναφορά ψευδών δεδομένων), απόκρυψη συμφερόντων (οικονομικά συμφέροντα του ιδίου που προέκυπταν απο τα αποτελέσματα που δημοσίευε). Το 2004 το περιοδικό Lancet απέσυρε μερικώς το άρθρο το 2004, και πλήρως το 2010.

Οι εγκυρότερες πηγές επιδημιολογίας και ιατρικής έρευνας έχουν καταδείξει την ασφάλεια του εμβολίου, και την ΜΗ συσχέτισή του με διανοητική υστέρηση ή αυτισμό, στα παιδιά που το λαμβάνουν. Στο τέλος του παρόντος κειμένου θα βρείτε λίστα με αντίστοιχες παραπομπές.

Τον Μάιο του 2010 ο AJ Wakenfield βρέθηκε ένοχος για παραποίηση επιστημονικών δεδομένων, παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, παραπληροφόρηση του κοινού σε σοβαρά θέματα υγείας, και τού αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης επαγγέλματος απο το Βρετανικό Ιατρικό Συμβούλιο.

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αποτελείται απο εκατομμύρια ιατρούς που είναι ελεύθεροι να μελετούν τα δεδομένα, να τα ερμηνεύουν και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους κατάλληλα. Είναι βέβαιο πως ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιοι, ευτυχώς λιγοστοί, που ισχυρίζονται πως ο συγκεκριμένος εμβολιασμός έχει αρνητικές συνέπειες στην διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, παρόλες τις ισχυρές αποδείξεις για το αντίθετο. Η απόφαση σχετικά με τον εμβολιασμό ή μη ενός παιδιού θα πρέπει να λαμβάνεται απο τους γονείς σε συνεργασία με τον παιδίατρό τους, πάντα όμως μετά απο αμερόληπτη και πλήρη ενημέρωση. Καθώς η ερμηνεία ιατρικών μελετών απαιτεί γνώσεις ιατρικής και επιδημιολογίας, συχνά είναι δύσκολο για τους γονείς να μελετήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων της Αμερικής και της Ευρώπης, υποστηρίζει την χορήγηση του
MMR σε όλα τα παιδιά που δεν έχουν συγκεκριμένη αντένδειξη, και θεωρεί τους ισχυρισμούς για εμφάνιση διανοητικής υστέρησης σε αυτά, παντελώς αβάσιμους.
 

1.     
Για αναλυτικότερη αναδρομή στα γεγονότα δείτε (Αγγλικά), εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy

2.     
Μελέτη του 2004 που συνέλεξε πληροφορίες απο 120 άρθρα σχετικά με το MMR και έδειξε πως το εμβόλιο σχετίζεται με ερεθισμό, καλοήθη θρομβοπενική πορφύρα, πόνους στις αρθρώσεις μετά τη χορήγηση, μαγουλάδες, και άσηπτη μηνιγγίτιδα (ήπιας μορφής μηνιγγίτιδα που αυτοϊάται). Μερικό άρθρο, Αγγλικά  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X03002718

3.     
Μελέτη του 2005 που έδειξε πως η ελάττωση του αριθμού των παιδιών που λάμβαναν το εμβόλιο δεν συνοδεύτηκε απο μείωση των περιστατικών αυτισμού, αντίθετα μάλιστα, τα περιστατικά αυτισμού αυξήθηκαν. Πλήρες άρθρο, Αγγλικά: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7610.2005.01425.x/abstract

4.     
Μελέτη του 2008 απο τον εγκυρότερο οργανισμό μετα-ανάλυσης (ανάλυσης πολλαπλών μελετών) Cohrain, η οποία κατέδειξε πως το εμβόλιο δεν σχετίζεται με τον αυτισμό. Επίσης σημειώνει πως οι ως τότε μελέτες ασφάλειας του εμβολίου ήταν ανεπαρκείς, όμως το μειονέκτιμα αυτό πρέπει να συνεκτιμάται με τα πλεονεκτήματα απο τον εμβολιασμό. Πλήρες άρθρο, Αγγλικά: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004407.pub2/abstract
   

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: