Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014
Πόσο αλκοόλ μπορώ να πίνω την ημέρα;
Η έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο στέρησης στα νεογέννητα, καθώς και μια σειρά απο εμφανισιακές, πνευματικές, αναπτυξιακές και λειτουργικές διαταραχές. Αυτές συχνά είναι μόνιμες και μη θεραπεύσιμες. Για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς και κάθε άλλος μεγάλος οργανισμός υγείας ανά τον κόσμο, προτείνει την αποφυγή κάθε έκθεσης στο αλκοόλ απο εγκυμονούσες μητέρες. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε πως στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, απαγορεύεται για μια εμφανώς έγκυο γυναίκα ακόμη και να κάθεται κοντά στην μπάρα σερβιρίσματος ενός μπαρ, διαφορετικά επιβάλλεται σημαντικό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη.

Τι βλάβες μπορεί να πάθει το παιδί μου απο την χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια της κύησης;

·       Γέννηση με χαμηλό βάρος, ύψος και περίμετρο κεφαλής
·       Ανωμαλίες στο πρόσωπο (μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα μάτια, λεπτά χείλη κλπ)
·       Αυξημένη τριχοφυΐα που περιλαμβάνει το μέτωπο και το πρόσωπο
·       Διαταραχές ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς και συγκεκριμένες ανωμαλίες της δομής του
·       Καθυστέρηση της ψυχοπνευματικής ανάπτυξης (περπάτημα, ομιλία, σκέψη, ευφυΐα κλπ)
·       Παραμορφώσεις των δακτύλων
·       Άλλες σπανιότερες διαταραχές

Πόσο κρατάνε αυτές οι βλάβες;

Οι βλαβερές συνέπειες ακολουθούν το παιδί στην υπόλοιπη ζωή του.

Τι προτείνει ο γιατρός;

Για τούς παραπάνω λόγους και συντασσόμενοι με την ιατρική κοινότητα, σάς προτείνουμε να αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Δεν υπάρχει στάδιο της ανάπτυξης του εμβρύου που να είναι ασφαλής η χρήση αλκοόλ, ακόμη και μια μέρα πριν τον τοκετό σας.     Αν είχατε ή συνεχίζετε να έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ, ή πιστεύετε πως θα δυσκολευτείτε να διακόψετε τελείως την κατανάλωση οινοπνεύματος και είστε έγκυος, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.  

Πηγές: American Academy of Pediatrics
Άρθρο στα Αγγλικά (ιατρικό): http://pediatrics.aappublications.org/content/115/1/39.full Λίστα των ανωμαλιών που οφείλονται στο αλκοόλ, Αγγλικά: http://pediatrics.aappublications.org/content/115/1/39/T5.expansion.html

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: