Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014
Ποιά προϊόντα θεωρούνται ως πιθανά βλαβερά χημικά για τα παιδιά;
Όλα
προϊόντα καθαρισμού επιφανειών (πατώματα, τζάμια, τραπέζια κλπ), όλα τα προϊόντα καλλωπισμού (σαπούνια, λακ, αποσμητικά, βερνίκια νυχιών, αποτριχωτικά σκευάσματα κλπ), όλα τα προϊόντα καθαρισμού ρούχων, οι μπαταρίες (ιδίως οι μικρές ρολογιού), καθώς και όλα τα φάρμακα (παιδιών και ενηλίκων). Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε σχετικά βίντεο.
 

Τι λένε τα νούμερα;

Τα παιδιά που συχνότερα υποφέρουν απο βλάβες λόγω χημικών είναι κάτω των 5 ετών. Το συχνότερο χημικό που συνδέεται με βαριές βλάβες είναι τα λευκαντικά (όπως η χλωρίνη και παρόμοια σκευάσματα).  Παρόλ’αυτά, σχεδόν κάθε οικιακό χημικό προϊόν έχει αναφερθεί σε περιστατικά δηλητηρίασης, εγκαύματος, ή οφθαλμικής βλάβης. Τα καυστικά χημικά (αλκάλεα, όπως καθαριστικά φούρνων σε σκόνες) προκαλούν εγκαύματα ταχύτατα (εντός λεπτών) και σε μικρές ακόμα ποσότητες.  

Ποιές είναι οι πιθανές βλάβες για το παιδί μου;

Εγκαύματα των βλεννογόνων (στόμα, μάτια, οισοφάγος, τραχεία, εντερικός βλεννογόνος) και του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε βαθιά έλκη, διάτρηση, συμφύσεις (ουλές που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργάνου), ακόμη και τον θάνατο. Δηλητηριάσεις, όπως απο κυανίδια και μόλυβδο (μπαταρίες) που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αναιμία ή θάνατο, καθώς και απο φάρμακα ή ακόμα και αναθυμιάσεις απο εξατμιζόμενα υλικά (όπως η χλωρίνη, τα αποσμητικά κλπ).  

Οι μπαταρίες και οι μαγνήτες είναι επικίνδυνα;

Οι μπαταρίες, ιδίως οι μικρού μεγέθους, διαβρώνονται ταχύτατα στον βλεννογόνο του οισοφάγου, στομάχου και εντέρου και απελευθερώνουν μέταλλα και χημικές ενώσεις που μπορεί να βλάψουν σοβαρά το παιδί σας. Οι μπαταρίες ρολογιού αποτελούν μία απο τις πιο συχνές αιτίες μη αντιστρεπτής βλάβης ή ακόμα και θανάτου απο δηλητηρίαση ("λήψη"). Δεν υπάρχει αντίδοτο, και άπαξ και τα καυστικά υγρά απελευθερωθούν, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε την βλάβη που θα προκαλέσουν.
Οι μικροί μαγνήτες που μπορούν εύκολα να καταπωθούν, παρότι σχετικά ακίνδυνοι όταν είναι ένας μόνο, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα όταν είναι περισσότεροι του ενός, καθώς είναι δυνατόν να συγκολληθούν μεταξύ τους, παγιδεύοντας και συγκολλώντας ταυτόχρονα έλικες του εντέρου, με συνέπεια τον μηχανικό ιλεό, τη δημιουργία συριγγείων, ή ακόμη και τη διάτρηση. Και τα δύο αυτά αντικείμενα μπορούν επιπλέον να οδηγήσουν σε πνιγμό, ιδίως στα βρέφη.
 

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου;

Όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ερμάρια ή ντουλάπια, τα οποία πρέπει να είναι κλειδωμένα, σε μέρος μη προσιτό απο τα παιδιά. Επειδή συχνά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο (όπως για τα προϊόντα μπάνιου, σαπούνια κλπ), μια λύση μπορεί να είναι το κλείδωμα του δωματίου στο οποίο βρίσκονται, ειδικά αν αυτό είναι το μπάνιο. Τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα απορρυπαντικά θα πρέπει να είναι κλειδωμένα ή ασφαλισμένα με ειδικές ασφάλειες για παιδιά. Όταν απασφαλίζετε εσείς τις ασφάλειες, προσπαθήστε να το κάνετε... στα κρυφά, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αντιγράφουν με εντυπωσιακή ακρίβεια τις κινήσεις των ενηλίκων.
Μην μεταγγίζετε προϊόντα καθότι στην αρχική συσκευασία αναγράφονται τα συστατικά, και οι οδηγίες ασφαλείας – αυτές οι πληροφορίες είναι ανεκτίμητες για τους γιατρούς των επειγόντων, στην περίπτωση ατυχήματος. Τέλος, σε περίπτωση διαπιστωμένης ή ακόμα και υποψίας δηλητηρίασης, μεταφέρετε το παιδί σας το συντομότερο στα ιατρεία επειγόντων του πλησιέστερου νοσοκομείου.
ΜΗΝ προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό καθώς τα βλαπτικά υλικά διατηρούν την επικινδυνότητά τους και κατά την άνοδο απο τον οισοφάγο, αντιθέτως πολλά απο τα καυστικά υλικά χάνουν μέρος της βλαπτικότητάς τους στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.
ΜΗΝ χορηγείτε κανένα φάρμακο ή γάλα, μπορείτε όμως να δώσετε νερό αν είναι εντελώς απαραίτητο. Σε περίπτωση επαφής οποιασδήποτε ουσίας με τα μάτια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, και μεταφέρετε το παιδί σας στα επείγοντα.
 

Θυμηθείτε να φέρετε μαζί σας το δοχείο του προϊόντος.
 


Με εκτίμηση,


Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP


Πηγές: American Academy of Pediatrics; Healthy Children, CDC
Βίντεο σχετικά με την ασφάλεια των χημικών προϊόντων, διάρκεια 1:08, Αγγλικά: http://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/pages/Safety-Around-Household-Chemicals.aspx

Βίντεο με πρακτικές συμβουλές, eHow, διάρκεια 2:37, Αγγλικά (πολύ χρήσιμο): http://www.ehow.com/video_12223263_children-safety-cleaning-supplies.html

Ενημερωτικό Φυλλάδιο για ασφάλεια, και εκπαίδευση των μικρών παιδιών, Αγγλικά, 2 σελίδες: http://hc-sc.gc.ca/cps-spc/alt_formats/hecs-sesc/pdf/pubs/cons/aim_safety-securite_tete-eng.pdf


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: