Doc.gr
Posted: Wednesday, 02 April 2014
Αυτισμός - Συνήθη Χαρακτηριστικά
Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του αυτισμού;
Η μέση ηλικία διάγνωσης ενός παιδιού με διαταραχή που εμπίπτει στο φάσμα του αυτισμού είναι 30 μήνες (2.5 ετών), όταν οι γονείς ανησυχήσουν πως το παιδί τους δεν μιλάει ακόμα, δεν συναναστρέφεται τα άλλα παιδιά, δεν αποζητά την αγκαλιά, ή δεν ακούει καλά.

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση είναι:
-        απουσία κοινωνικού γέλιου στους 6 μήνες
-        απουσία μιμητισμού (ήχοι, γέλιο και εκφράσεις προσώπου) στους 9 μήνες
-        απουσία μπαμπαλισμού («μπα-μπα-μπα», «ντα-ντα-ντα») ή προσέγγισης αντικειμένου στους 12 μήνες
-        απουσία λέξεων στους 16 μήνες
-        απουσία φράσεων των 2 λέξεων στους 24 μήνες (2 ετών)
-        οπισθοδρόμηση της ανάπτυξης (απώλεια λόγου, μπαμπαλισμού ή κοινωνικότητας)  

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίζονται απόμακρα, οτι βρίσκονται «στον δικό τους κόσμο», μπορεί να μην μιλούν καθόλου ή να μιλούν με ρίμα ή ακόμα να εμφανίζουν ηχολαλία (επανάληψη των λέξεων που ακούνε, σαν ηχώ), ή ακόμα και να αναφέρονται στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο. Επίσης μπορεί να αποφεύγουν τελείως την επαφή με τα μάτια, και να εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σε βαθμό εμμονής.  


Όλα τα παιδιά με αυτισμό έχουν κάποιο «μοναδικό» χαρακτηριστικό;

Παρότι ο αυτισμός συνδέεται συχνά με διανοητική υστέρηση, πολλά παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν κάποιο εντυπωσιακό καλλιτεχνικό ή ακόμα και επιστημονικό ταλέντο. Η διαβάθμιση των συμπτωμάτων ποικίλει απο παιδί σε παιδί, και αρκετά παιδιά με αυτισμό καταφέρνουν να πάνε σχολείο, με καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, παρότι δυσκολεύονται συνήθως στην προσαρμογή. Μια σημαντική μερίδα αυτών των παιδιών κατορθώνουν να ζήσουν ως ανεξάρτητοι ενήλικες.  


Τι προκαλεί τον αυτισμό;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία του αυτισμού, αν και πρόσφατες μελέτες μιλούν για πιθανή βλάβη σε ένα σημείο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι πως οι γονείς δεν προκαλούν αυτισμό στα παιδιά τους. Επίσης, κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί αυτισμό.

Η διάγνωση απαιτεί ολοκληρωμένη εκτίμηση του παιδιού για την παρουσία άλλων νόσων και αιτιών που μπορεί να δικαιολογούν αυτές τις συμπεριφορές, ιδίως αν είναι μεμονωμένες. Παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη ειδικής αγωγής (θεραπεία λόγου, θεραπεία συμπεριφοράς, ενημέρωση και εκπαίδευση οικογένειας) μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα.
 

Με εκτίμηση, 

Π. Ρενιέρης, MD,FAAP

Πηγές:
American Academy of Child and Adolescent Psychiatry;
American Academy of Pediatrics




  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: