Doc.gr
Posted: Thursday, 27 March 2014
Ύπνος στην Βρεφική Ηλικία
Πότε αρχίζουν να κοιμούνται τα παιδιά μέσα στη νύχτα;
Περί τα 5.5-6 κιλά (3-4 μηνών). Οι λόγοι είναι δύο – πρώτον, σε αυτή την ηλικία μπορούν να φάνε τόσο όσο χρειάζονται προκειμένου να μην πεινάσουν για 6-8 ώρες το βράδυ. Δεύτερον, σε αυτή περίπου την ηλικία, και φυσικά με την συνδρομή της εκπαίδευσης που τούς προσφέρετε εσείς, αρχίζουν να αποκτούν 24ωρο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Τα παραπάνω ισχύουν για το 90% των βρεφών, τα οποία απο την ηλικία των 3 μηνών κοιμούνται 6-8 ώρες συνεχόμενα κάθε βράδυ.  

Πριν;!

Μέχρι να φτάσουν σε αυτό το αναπτυξιακό σημείο τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται παρά λίγες ώρες την φορά.  

Τι μπορώ να κάνω για να το επισπεύσω;

Πολλά έχουν γραφτεί πάνω στις μεθόδους ταχείας εκπαίδευσης των βρεφών (π.χ. “12 hours in 12 weeks”), οι περισσότερες εκ των οποίων περιλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό να αφήσουν οι γονείς το παιδί να κλάψει λίγο παραπάνω, ή/και να ταΐζουν το παιδί σε προκαθορισμένες ώρες, τις οποίες σταδιακά μετακινούν προσπαθώντας να φτάσουν το επιθυμητό κενό το βράδυ. Το ζήτημα με όλες αυτές τις μεθόδους είναι πως α) δεν έχει μελετηθεί ποιά μπορεί να είναι η ψυχολογική επίδραση στο παιδί (και πώς αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την αυστηρότητα του “άστο να κλάψει”), και β) δεν μπορούν όλα τα παιδιά να προσαρμοστούν σε σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Ένα σημαντικό μέρος βρεφών μπορεί να σιτιστεί επαρκώς μόνο κατ’επίκληση, ανεξαρτήτως ποιά μέθοδο εκπαίδευσης θα ακολουθήσει κανείς. Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι «τι να κάνω για να επισπεύσω τον ολονύχτιο ύπνο» αλλά...  

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να κοιμάται σωστά;

Από τους πρώτους κιόλας μήνες η σταθερή ρουτίνα πριν τον βραδινό ύπνο θέτει τα θεμέλια για μια καλή υγιεινή του ύπνου στο μέλλον (και καλές συνήθειες ύπνου για το παιδί, σημαίνει καλός ύπνος και για τους γονείς). Μερικά tips είναι:
Α. Τα βραδινά γεύματα πρέπει να είναι ήρεμα ως υποτονικά, με χαμηλά φώτα, ήρεμη ομιλία, χωρίς εντάσεις.
Β. Οι αλλαγές της πάνας πρέπει να είναι σύντομες, και κατά το δυνατόν... «στα τυφλά». Μην ανάβετε πολλά φώτα.
Γ. Ακουμπήστε το μωρό σας στην κούνια του αμέσως μετά το γεύμα και την αλλαγή πάνας, πείτε καληνύχτα και βγείτε απο το δωμάτιο.
Δ. Κρατήστε την ίδια ώρα, και την ίδια ρουτίνα (π.χ. μπάνιο, κρέμα, φαγητό, αλλαγή, τραγουδάκι) ώστε το μωρό σας να αντιλαμβάνεται πως έρχεται η ώρα του «μεγάλου ύπνου της ημέρας».  

Σε ποιά θέση πρέπει να κοιμάται το μωρό;

Πάντα ανάσκελα. Αν γυρίσει μόνο του, δεν χρειάζεται να το ξαναφέρετε ανάσκελα, αλλά εσείς πάντα να τοποθετείτε το παιδί σας ανάσκελα. Αυτή η πρακτική, για άγνωστο ακόμα λόγο, μείωσε δραματικά την επίπτωση του SIDS (Sudden Infant Death Syndrome, Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου), που αποτελούσε μια απο τις πρώτες αιτίες θανάτου στον πρώτο χρόνο της ζωής στην Αμερική.  

Πώς πρέπει να είναι το στρώμα και το κρεβάτι;

Σκληρό στρώμα, χωρίς παπλώματα και κουβέρτες, χωρίς λούτρινα ζωάκια ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο παγίδευσης του προσώπου του μωρού σας αν γυρίσει στον ύπνο του.  

Πιπίλα μπορώ να τού δώσω;

Ναι, μπορείτε. Μάλιστα έχει βρεθεί πως και οι πιπίλες μειώνουν την επίπτωση του SIDS. Αν πέσει απο το στόμα του όμως, δεν χρειάζεται να την ξαναβάλετε.  

Πρέπει να κοιμάται πάντα στην κούνια του;
Όχι. Δεν έχετε λόγο να περιορίσετε το πού θα κοιμάται το μωρό, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι πως για τις βραδινές ώρες που εσείς βρίσκεστε στο δωμάτιό σας, το παιδί πρέπει να είναι στο δωμάτιό του, και όχι μέσα στο δικό σας.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην κοιμάστε ποτέ στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό σας – είναι πολύ εύκολο για έναν ενήλικα να στραφεί στον ύπνο του πάνω σε ένα μικρό βρέφος.
   

Υπάρχουν αρκετά ακόμα tips και κόλπα που θα σάς βοηθήσουν να ευκολύνετε μια απο τις πιο απαιτητικές πλευρές του μεγαλώματος ενός παιδιού, που είναι ο ύπνος. Θα χαρούμε πολύ να σάς βοηθήσουμε και να σάς λύσουμε τις απορίες.  

Με εκτίμηση,  

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP
 


Πηγές

1.      Nelson’s Pediatrics, 19th edition
2.      Caring for your baby and young child, S. Shelov, MD, MS, FAAP

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο:

1 comments

Write new review
  1. παναγιωτίδου θεοπίστη μπέττυ

    Friday, 27 June 2014

    Avatar

    Κύριε Ρενιέρη, έχετε ακούσει για τον μητρικό θηλασμό; Για τον νυχτερινό θηλασμό; Για το co -sleeping και το bed-sharing; Ο νυχτερινός Θηλασμός ειναι απαραίτητος για την εδραίωση, την διατήρηση της γαλουχίας, την αύξηση της παραγωγής, ειναι ανάγκη του βρέφους που πρεπει να ικανοποιηθεί! Για να γίνει αυτο εύκολο, προτείνουμε στους γονείς/ την μητέρα, το co-sleeping, που κάτω απο συγκεκριμένες ( λιγες) προϋποθέσεις, ειναι ΑΦΑΛΕΣΤΑΤΟ!!! Οι οδηγίες σας ειναι αναχρονιστικές, αν οχι επικίνδυνες για τον θηλασμό...!