Doc.gr
Posted: Wednesday, 26 March 2014
Όταν το μωρό κλαίει!
Γιατί κλαίνε τα μωρά;
Η πιο ακριβής απάντηση είναι πως δεν ξέρουμε με βεβαιότητα. Παρόλ’αυτά η εμπειρία, αλλά και κάποιες μελέτες, έχουν δείξει πως τρεις είναι οι πιο πιθανοί σκοποί που εξυπηρετούνται απο το κλάμα:

Α. Κάλεσμα προς κάλυψη κάποιας ανάγκης (πείνα, πόνος, ενόχληση κλπ)
Β. Αποκοπή άλλων έντονων ή διεγερτικών ερεθισμάτων (έντονος ήχος, έντονο φως)
Γ. Εκτόνωση έντασης («υπερένταση») Το μόνο σίγουρο είναι πως ΔΕΝ φταίτε εσείς. Δεν είναι οτι το παιδί σας δεν σάς συμπαθεί – απλά προσπαθεί να προσαρμοστεί στον καινούριο κόσμο.

Κανένας γονιός δεν καταφέρνει πάντα να κάνει το παιδί του να σταματήσει να κλαίει, και όλα τα μωρά κλαίνε απο 1 ως 3-4 ώρες την ημέρα, καθημερινά.
 

Πώς μπορώ να καταλάβω τι θέλει όταν κλαίει;

Με τον καιρό θα μάθετε να ξεχωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους κλάματος. Υπάρχουν κάποια μοτίβα, αλλά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς αυτός που φροντίζει περισσότερο το παιδί αναγνωρίζει απο το κλάμα και μόνο πως «έκανε κακά» ή «πεινάει πάλι».  

Τι να κάνω όταν κλαίει;

Σπεύσατε. Ειδικά για τους πρώτους μήνες της ζωής δεν υπάρχει κανένα όφελος απο το να αφήσετε το μωρό «να κλάψει λίγο» πριν πάτε. Δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα μωρό λίγων μηνών, και πάνω απο όλα, η άμεση ανταπόκριση στο κλάμα διασφαλίζει την εγκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στο παιδί σας.  

Τι να πρωτοκάνω;

Ανταποκριθείτε πρώτα στην πιο άμεση ανάγκη. Η ζέστη και το κρύο είναι συνήθως τα πιο άμεσα, στη συνέχεια η ενόχληση απο την πάνα, και ύστερα η πείνα. Αν νιώσετε πως κάτι δεν πάει καλά, ή το μωρό επιμένει να κλαίει «πανικόβλητο» ενώ έχετε προσφέρει λύση σε όλα τα παραπάνω, ελέγξτε τα παρακάτω:

Α. Τρίχα που έχει τυλιχθεί γύρω απο τα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών
Β. Πυρετός (θερμοκρασία ορθού 38ο C και πάνω), συνάχι

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το κλάμα επιμένει ή έχει ποιοτικά ανησυχητική χροιά, καλέστε μας αμέσως.  

Δεν μοιάζει άρρωστο ή να πονάει, αλλά κλαίει ακόμα

Ακολουθήστε την συμβουλή της γιαγιάς. Μια μικρή βόλτα στην αγκαλιά μέσα στο δωμάτιο ή στο μπάνιο μπροστά στον καθρέφτη, ένα νανούρισμα, επαναλαμβανόμενοι ήχοι ή δονήσεις, όλα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση. Αν όλα αυτά αποτύχουν, το μωρό σας δεν μοιάζει άρρωστο ή να πονάει, και συνεχίζει να... «μουρμουρίζει», δοκιμάστε να το ακουμπήσετε απαλά στην κούνια και να το αφήσετε στην ησυχία του να κλάψει για λίγα λεπτά. Ένα πραγματικά κουρασμένο μωρό δεν θα κλάψει πολύ πριν αποκοιμηθεί. Και πάλι, αν ανησυχείτε, καλέστε μας αμέσως.
Όσο πιο ήρεμοι είστε τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει το κλάμα. Το να ακούει κανείς ένα μωρό να κλαίει μπορεί να τον καταβάλει σημαντικά. Αν νιώσετε πως δεν αντέχετε άλλο, ζητήστε απο κάποιον άλλον να σάς απαλλάξει για λίγο και πηγαίνετε κάπου που να ΜΗΝ μπορείτε πλέον να ακούσετε το κλάμα του παιδιού, ούτε λίγο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να βγείτε απο το σπίτι. Ζητήστε απο έναν άλλον υπεύθυνο ενήλικα να παραμείνει μαζί με το παιδί μέχρι να μαζέψετε δυνάμεις.

          ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!  



Με εκτίμηση,  
Π. Ρενιέρης, MD, FAAP  

Πηγές

1. Nelson’s Pediatrics, 19th edition
2. “Caring for your baby and young child”, AAP, S. Shelov, MD, MS, FAAP  

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: